Kynsien leikkaus

Terveet ja lyhyenä pidettävät kynnet auttavat koiraa pysymään terveenä.

Oikean mittaiset kynnet mahdollistavat sen, että tassu asettuu oikeaan asentoon ja saa askeleelle  optimaalisen otteen alustasta ja tassuttelu on mukavaa ja koira pysyy hyvässä kunnossa. 

Kuten ihmisellä, niin myös koiralla liian pitkät kynnet lohkeavat ja repeävät helpommin.

Mikäli koiran kynnet pääsevät kasvamaan liian pitkiksi, ne alkavat usein aiheuttamaan kipua. Koirat eivät kuitenkaan aina kovin helposti näytä kipua ja tilanne voi päästä pahaksi ennen kuin selkeitä oireita alkaa tulla näkyviin.  Pitkäksi kasvaneet kynnet saattavat muuttaa koiran varpaan tai koko tassun asentoa, joka rasittaa lihaksia ja luustoa voi johtaa pitkä kestoisiin ongelmiin. Pitkä kynsi voi lähteä kasvamaan virheasentoon ja pahimmillaan kääntyy sisäänpäin anturaan kiinni aiheuttaen erittäin helposti tulehtuvan haavan. 

Pentuna koiran kynsiä on hyvä leikata lähes viikoittain, jotta kerralla ei tarvitse isommin muokata kynsiä ja askeltuntuma säilyy lähes muuttumattomana. Lisäksi kynsien leikkaaminen on pennulle erittäin hyvää harjoittelua käsittelyn totutteluun. Aikuisen koiran kynsien leikkaus tiheys vaihtelee melkoisesti, mutta hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää n.kahden viikon välein tehtävää kynsien leikkausta.